Panoramik Diş Röntgeni Nedir?
Diş kontrolü denince çoğumuzun aklına ilk olarak röntgen gelir. Geleneksel radyografinin nasıl çalıştığını bilenler vardır. Tipik bir X- ışını süreci şu şekilde gelişir: diş hekimini ziyaret edersiniz ve size ısırmak için bir parça plastik verir. Daha sonra teknolojik bir cihaz, ağzınızın etrafına bir dizi radyografi görüntüsü çeker. Her resim bir seferde birkaç diş gösterir.
Panoramik Röntgen Nasıl Çalışır?
Panoramik diş röntgeni tüm ağızın tek bir görüntüsünü verir. Bu görüntü üst ve alt çeneleri, eklemleri, tüm dişleri hatta burun ve sinüs boşluklarını içerir. Kısaca Panoramik Röntgen ağızın bir nevi düzleştirilmiş görüntüsünü oluşturur, böylece diş hekimleri tüm çene yapısını bir kerede analiz edebilir.
Neden Panoramik Diş Röntgeni Tercih Edilir?
Günümüz diş hekimliğinde panoramik diş röntgeninin bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi standart bir röntgenden farklı olarak tüm ağızı tek bir görüntüye sığdırmasıdır. Böylece kemik yapısındaki problemlerden diş eti enfeksiyonuna kadar birçok sıkıntı kolayca tespit edilir.
Panoramik Diş Röntgen Cihazı Çalışma Mantığı Nedir?
Geleneksel radyolojik çözümlerde x ışınları dişlerinizin içinden geçerek ağzınızın içindeki filme yansıtılırken, panoramik teknolojisinde X-Işınları tüm ağızdan geçerek dış taraftaki filme veya dijital sensöre ulaşır. Morita gibi gelişmiş cihazlarda sadece 5-10 saniye süren bu işlem sırasında panoramik röntgen cihazı başınızın etrafında 180 derece döner. Bu işlem esnasında dilin üst damağa yapıştırılması önerilir. Süreç içerisinde başın hareket etmemesi önem arz eder.
Panoramik Röntgen Nedir ve Ne İşe Yarar?
Panoramik röntgen diş ve diş sağlığına yönelik yapılan detaylı bir röntgen çeşididir. Diş yapısındaki tüm sorunların görülmesini kolaylaştıran bir uygulamadır. Aynı zamanda diş etleri, çene yapısı gibi bölümlerdeki sorunlarında görülmesini sağlar. Yine bu durumlarda hastalığın teşhisi ve tedavisine yönelik olarak kullanılan yardımcı bir kaynak olarak kullanılır.
Bu röntgen çeşidi daha çok diş eti ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına yönelik olarak kullanılır. Uzmanlara bu şekilde detaylı bir görüş sağlamasıyla bilinir. Panoramik röntgenin tercih edilmesini sağlayan pek çok şey bulunur. Diş ve diş eti bölgesindeki kistlerin ve çürüklerin bu şekilde erken tanısı sağlanır. Yine bu bölgede oluşan tümörler ancak bu şekilde erken zamanda görülecektir. Böylelikle bütün dişler bu röntgenler tarafından takip edilebilir. Panoramik röntgene ihtiyaç duyulmasının pek çok nedeni bulur.
Hastalık teşhislerinin yapılmasını sağlar. Buna bağlı olarak diş ve çene bölgesindeki tüm hastalıkların ortaya çıkmasında etkilidir. Tüm diş bölgesini kapsayacak şekilde sonuçlar ortaya çıktığı için, hata sonucu olmadan sonuçları almaya sağlar.
Hastalığın erken teşhis döneminde oldukça çok kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Özellikle bu günlerde daha çok bu yöntem kullanılır. Çünkü diş ve diş bölgesini en kapsamlı olarak bu yöntem verir. Bu ise uzmanların detaylı olarak bu bölgeyi incelemesini sağlayacaktır.
Yine hastalıkların tedavisinin hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlayacaktır. Alınan sonuçlarla birlikte tedavi sürecinin daha hızlı ve kapsamlı olarak sürmesini sağlar.
Bu gelişmiş teknolojinin bunlardan başka yararları da vardır. Özellikle doktorlar tarafından gözle görülemeyen bazı kistlerin varlığı söz konusu olabilir. Panoramik röntgen yönteminde ise bunların gözden kaçma olasılığı yoktur. Bu yüzden gözle görülmeyen kistler ve kist başlangıçlarında bu teknikten yararlanılır.
Ayrıca bu bölgelerde yapılacak olan cerrahi işlemlerde mutlaka öncelikle panoramik röntgen yapılır. Çünkü bu teknik hastanın diş ve çene yapısını çok geniş bir şekilde ortaya çıkarmaktadır. Yapılacak cerrahi işlemleri bu şekilde kolaylaştırır. Ve doktorlara daha geniş bir görüş açısı verir.
Hızlı tedavi süreci sunan bu yöntem, tedavi döneminin doğru olarak planlanmasını sağlar. Röntgen sonuçlarına göre tedavi yöntemine karar verilirken, yine bu röntgenler tedavi sürecini değiştirebilir.
Bu nedenlerden ötürü panoramik röntgen tekniği kullanılır. Bu teknik özellikle Avrupada oldukça yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Türkiye’de ise daha az olarak kullanılır. Uzmanlar zamanla bu tekniğin ülkemizde de yaygınlaşacağını belirtirler. Aynı zamanda panoramik röntgenin diğer röntgen türlerinden de bu konuda farklılıkları bulunur. Artık yeni gelişen bu teknoloji sayesinde diş ve çene bölgesini daha net olarak görmek mümkündür. Bu röntgen çeşidi sayesinde bölgede çekilen röntgenin görüntü kalitesi de oldukça iyidir. Doktorlar bu görüntülere göre hastalığın teşhisini ve tedavisini yönetirler. Aynı zamanda bu röntgen türü bu net özelliğine rağmen, radyasyon yönü oldukça az olan bir teknik olarak bilinmektedir. [ref:Metcodental,blogadmin]