KOMPOZİT LAMİNE ya da "BONDING" NEDİR..?


Kompozit lamine, estetik diş hekimliğinin başlıca uygulamalarından biridir. Kompozit lamine; kompozit bonding, kompozit laminate, kompozit veneer, kompozit dolgu, kompozit diş ve lamine diş olarak da isimlendirilmektedir.
Kompozit lamine, dişlere zarar vermeden; dişin rengini, şeklini değiştirmek, büyütmek veya bir kusurunu tedavi etmek ve dişe estetik bir görüntü vermek amacıyla diş yüzeylerine kompozite malzeme ile yapılan estetik ve kozmetik restorasyonlardır. Bu yöntemde, diş hekimi adeta bir heykeltıraş gibi çalışarak, kompozit malzemeler ile dişlere yeni ve estetik bir şekil verir.

Bonding Nedir?

Bonding (veya adhesive sistem), bir malzemeyi dişe yapıştırmayı ifade eder.
Standart kompozite malzemeler, ışığı yansıtmaz, ışık karşısında koyu ve mat görünür, bu nedenle estetik bir görüntü vermez. Ancak, teknolojik gelişmeler, diş hekimliğinde kullanılan materyalleri de değiştirmiş, diş minesini çok iyi taklit edebilen materyaller ve yapıştırma malzemeleri üretilmeye başlanmıştır. Bu gelişmeler, estetik diş hekimliğinde yeni bir çığır açmıştır.

Kompozit Lamine Kimlere Uygulanabilir?

Ayrık diş (diestema) vakalarında aralıkları kapatmada. Dişleri arasında aralık olan bireyler, dişlerini kestirmeden ve kuron yaptırmadan lamine diş uygulaması ile bu aralığı yarım saat içinde estetik bir görüntüye çevirebilir.
Yaşlanmaya bağlı olarak, estetik görüntüsünü kaybetmiş, kırılmış veya formu bozulmuş dişleri, yeniden gençlikteki şekline kavuşturmak için lamine uygulanabilir.
Diş beyazlatma işlemi yapılmasına rağmen, rengi açılmayan inatçı renklenmelerde lamine işlemi yapılabilir.
Ön dişlerde büyük dolgu ve çürük olması durumunda kompozit lamine uygulanabilir.
Ortodontik tedaviyi gerektirmeyen belirli bir düzeye kadar çapraşık dişlere yeniden form verilmesinde lamine uygulanabilir. Daha büyük çapraşıklarda, porselen lamine veya porselen kuron düşünülmelidir.
Negatif gülüş hattından pozitif gülüş hattına dönmek isteyenlere lamine uygulanabilir.
Dişlerinin şeklinden memnun olmayıp, yeni bir yüze sahip olmak isteyen tüm bireylere kompozit lamine yapılabilir.

Kompozit Lamine Yapılan Dişlerde Renk Değişikliği Olur Mu?

Kompozit lamine için kullanılan malzemeler ileri teknoloji ürünü olduğu için diş yapısı ile benzer özellikleri taşır. Normal dişler ne kadar renk değiştirirse, laminelerde aynı oranda renk değiştirir. Yüzey pürüzlülüğü giderilip, cilalanması iyi yapıldığında lekelenme olasılığı azalır. Çay, kola, sigara, şarap, kahve gibi dış etkenlerden kaynaklı lekelenmeler ise giderilebilir.

Kompozit Lamineler Dayanıklı mıdır?

Kompozit lamineler, ağız hiyjenine dikkat edilmesi kaydıyla, uzun yıllar kullanılabilir. Ancak, çok sert ve kabuklu yemişler yenilmemeli, sert objeler dişler ile ısırılmamalı ve kırılmamalıdır. Keza, tırnak yemek, kalem ısırmak gibi kötü alışkanlıklar olmadıkça kompozit lamineler dayanıklıdır.

Kompozit Lamine UygulamaA Süresi Ne Kadardır?

Lamine uygulaması çoğu kez bir seansta bitirilebilir. Ancak, uygulanacak seans sayısı yapılacak işleme/işlemlere göre değişir. Genellikle, 30 ila 60 dakika arasında süre yeterli olur. Bu süre sonunda, yeni ve estetik dişlerle diş hekiminizden ayrılmış olursunuz. [ref:SemaAltunsoy][görsel:pond5/dream_one/homeless.at.sanfrancisco]